column kringloop - Margriet Markerink creatieve concepten

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

column kringloop

journalistiek > ARTIKELEN
Kringloop
Wonen op het platteland is genieten van de rust, de ruimte en het intieme contact met 'de natuur'. Zo ruik ik nu bijvoorbeeld de fokzeugen van de overburen. Stankoverlast? Welnee! 'Eau de porc' hoort er gewoon bij als je 'op de boer' woont. Bovendien is elk aroma ook een informatiedrager. Ruik ik varken dan weet ik dat de wind uit het oosten komt, ruik ik kip dan komt 'ie uit het zuiden en ruik ik N18 -niet echt prettig- dan komt 'ie uit het westen. 

Aan de wind uit het noorden bewaar ik nog minder prettige zintuiglijke herinneringen. Zo'n anderhalf jaar terug ben ik aan het keutelen in de moestuin als ik iets voorbij 'hoor' stinken. Het is een boerenwagen met iets 'bruindrapperigs' erop. Mest is het niet. Dat ken ik. Het lijkt verdorie wel beschimmeld pestvoer, aangelengd met lijkvocht! Ik houd mijn adem in. Op dat moment is de es naast onze boerenwoning namelijk verpacht aan een aardappelboer, die de grond intensief bemest alvorens er zijn pootpiepers in te proppen. Ja hoor, de kar gaat richting akker. Even later liggen er overal hopen 'jakkes'. Ik sprint het huis in en sluit alle ramen. 

Drie dagen lang wieroken we ons suf. Dan draait gelukkig de wind. Als ik de middag daarop de hond uitlaat, staan de overbuurman en een naburige boer bij de akker des onheils. Ik had gelijk. De drap was inderdaad een lading bedorven kuil. “Ja, da's de kringloop, hè? Alles gaat in 't hergebruik”, grijnst de overbuurman. Ik kijk vies. De naburige boer doet er nog een schepje bij bovenop. “Dat water wat jij drinkt, daar hebb'n vissen 'het' in gedaan. Poep'n, pies'n, alles!” “Ja, maar dat is toch gezuiverd?”, werp ik in de groep. De zoon van de naburige boer is er inmiddels ook bij komen staan. Dat hij 'iets' in Wageningen studeert is meteen duidelijk. “Nou, gezuiverd... Wetenschappers hebb'n met tests aangetoond dat als jij elke dag 1 liter water drinkt, je aan het eind van het jaar meer dan 1 kilo E coli bacteriën binnen hebt gekregen.” E-coli? “Poep-bacteriën”, is het droge antwoord. “Dat risico loop je niet als je pils drinkt, za'k maar zegg'n, want dat is door de alcohol gezuiverd.” “Oké”, concludeer ik, “dus je kunt beter bier drinken en lopen lallen dan water drinken en een pleefiguur slaan?” Ik heb het helemaal begrepen! 

Eens kijken hoe slim de jongeman werkelijk is. “Weet je wat ik laatst las? Als je poep ruikt, dan heb je moleculen poep in je neus. Als je ademt, per ademteug minstens 2 liter lucht, dan adem je per etmaal 15.000 liter lucht vol virussen en bacteriën in. Heb je daar ook een oplossing voor?” Die heeft hij! “Ophouden met ademhalen. Krijg je ook geen troep meer binnen.” “Maar dan ga ik toch dood?” “Ja, en daarna ga je de grond in of de pijp uit. Niks aan de hand toch? Ook gewoon kringloop!”
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu