Waarom deze lezing? - Margriet Markerink creatieve concepten

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Waarom deze lezing?

inspiratie lezingen
Waarom de lezing'Praat Paards Met me'?
De gezondheid van men- en rijpaarden is niet alleen gebaat bij een paardvriendelijke huisvesting, dagelijkse weidegang, heilzame voeding, voldoende beweging en een regelmatig (preventief) bezoekje aan of van een therapeut die helpt het bewegingsapparaat in goede conditie te houden. Echter, ook het sociale aspect telt zwaar mee.

Wordt paarden niet de mogelijkheid geboden om met soortgenoten om te gaan dan ligt vereenzaming op de loer. Dat kan tot chronische stress leiden en direct daaraan gerelateerde lichamelijke klachten. Paarden en pony's die vanaf hun veulentijd niet meer in contact zijn geweest met soortgenoten, zijn zelfs hun eigen lingo niet meer machtig. Niet alleen ontwikkelen ze daardoor geen sociale vaardigheden of alleen de beperkte vaardigheden die hen door mensen worden bijgebracht, ze komen er ook gruwelijk door in de problemen als ze in contact worden gebracht met (weide)soortgenoten die de taal wel machtig zijn. Deze gaan er dan namelijk toe over hun 'gedragsgestoorde' soortgenoot op te voeden (lees: de paardentaal en paardenmanieren bij te brengen) en dat gaat er bepaald niet zachtzinnig aan toe.

Paards, een echte taal!
In de tijd dat journaliste/fotografe Margriet Markerink veldonderzoek deed voor haar boek 'Koniks, wilde paarden in Nederland' bracht ze veel tijd door met het observeren van sociaal complete kuddes in nieuwe natuurgebieden. Tot dan toe had ze alleen ' gebruikspaarden' meegemaakt en daar ervaring mee opgedaan. Niets en niemand had haar kunnen voorbereiden op 'het paardenleven in de vrije wildbaan'. Dat werd dus pionieren. Temidden van de 'puur natuur' paarden die koniks zijn, deed Margriet tal van opzienbarende ontdekkingen. Eén ervan – het 'paards', de taal die paarden spreken – vormt de basis voor haar lezing 'Praat Paards Met Me'. Zet hengsten, merries en hun nageslacht van alle leeftijden bij elkaar en ze communiceren er lustig op los. Dat doen ze door middel van subtiele aanrakingen, gelaatsuitdrukkingen, lichaamshouding, signalen van oren, ogen, staart en voeten, bewegingspatronen, een heel scala van geluiden en nog veel meer...
Margriet besloot deze te gaan vastleggen op foto, film en audio. Het bleken er uiteindelijk zo veel te zijn dat Margriet niet anders kon dan tot de conclusie komen dat paarden een heuse taal hebben. Een taal die samenhangend, consequent, helder en... hiep hiep hoera... ook door mensen te leren is, weet Margriet uit eigen ervaring!  
Edukudde?
Door de jaren heen heeft Margriet talloze mensen die met haar op safari gingen naar koniks in nieuwe natuurgebieden onderdelen van deze taal bijgebracht. Toen bleek dat de koniks het zo leuk vonden om gesprekken met mensen te voeren dat ze ook nietsvermoedende wandelaars benaderden, zijn de safari's uit veiligheidsoverwegingen gestopt. Margriet is momenteel op zoek naar een grootgrondbezitter die bereid is een educatieve kudde te huisvesten
 in een besloten en omsloten natuurgebied. Die grondbezitter kan ook een gestopte agrariër zijn die een nieuwe bestemming zoekt voor zijn grond en het wel ziet zitten om deze om te vormen tot een stuk nieuwe natuur, waar wilde paarden en ook sobere vleesrunderen in vrijheid kunnen leven.
In 2018 kwam dit educatieve aspect in een stroomversnelling, toen Margriet erachter kwam dat de Amerikaanse trainer Sharon Wilsie in 2016 een 'paardentaalgids' had geschreven. Nadat ze deze had aangeschaft nam ze contact op met Sharon, die het een 'great idea' vond om Margriets videobeelden te gaan 'vertalen'. Sommige van deze beelden zijn in de lezing te zien.

Opwarmlezing
In oktober van 2019 was Sharon voor het eerst in Nederland voor een vierdaagse clinic en schoot Margriet ook daar beelden van. Opvallend was het aantal buitenlandse deelnemers. Mensen uit Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk waren er helemaal voor naar Nederland afgereisd! In Nederland is de animo voor het leren (gebruiken) van Horse Speak blijkbaar nog minimaal.  
Inmiddels is er een en ander veranderd. Sharons tweede clinic in november 2020 is inmiddels volgeboekt. Margriet blijft echter 'opwarmlezingen' organiseren. Daarnaast organiseert ze in samenwerking met Natuurlijk Paardleiden in het Drentsche Witteveen praktijkdagen.
Belangstelling? Mail ons: paardenwaarden@gmail.com
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu