ervaring journalistiek - Margriet Markerink creatieve concepten

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

ervaring journalistiek

over Margriet
Loopbaan
In de jaren negentig van de vorige eeuw ben ik nog volop actief als professioneel singer-songwriter en in die hoedanigheid lid van PALM, de beroepsvereniging van professionele muziek-auteurs.
Wanneer PALM een eigen verenigingsblad in het leven roept, ga ik de redactie ervan 'bevrouwen'. 
Ik schrijf zelf artikelen en redigeer inzendingen van collega's. Dit alles onder het bezielend hoofdredacteurschap van musicoloog Elbert van Zoeren. Dat hij me een natuurtalent vindt, werkt bepaald stimulerend. Altijd fijn om bevestigd te krijgen dat je meer kunt dan liedteksten schrijven.

Krant
De vaardigheden die ik gedurende mijn 'PALM-jaren' ontwikkel, komen goed van pas als ik recensies en hartartikelen ga schrijven voor het Gelders Dagblad. Dat smaakt naar meer. 

Magazines
Weldra ga ik ook aan de slag voor natuurgerelateerde tijdschriften en paardenmagazines. Artikelen van mijn hand verschenen in:
Grasduinen, Binder, Landleven, Naober, Imagine, Boerderij, Veehouder en Dierenarts, Dura, Stichting Recreatieruiter, Naturisme, Uit!, Bandcoach, Hoefslag, Paard en Sport, MenSport, Bit, Ros, Cap, 
Amazone en Hart voor Dieren.
 
Afnemers van nu zijn Spiritueel met Paarden en Boerenvee

Hoogtepunt
Voorlopig hoogtepunt van mijn schrijfwerk is het boek 'Koniks, wilde paarden in Nederland', samen met fotografen Natasja Bekkers en Arjan Wijnstra gemaakt in opdracht van een natuurontwikkelingsorganisatie. Na verloop van tijd ga ik ook zelf fotograferen. Dit leidt tot een verhoogde productie van reportages op maat.

Van papier naar bits en bytes
Anno nu hebben de geschreven media de grootste moeite het hoofd boven water te houden. Sommige magazines verdwijnen, andere vallen in handen van nieuwe uitgevers die er een re-styler op loslaten. Weer andere bladen gaan uitsluitend nog met rompredacties werken, aangevuld met vrijwillige fotografen en bloggers. 

Digitale weg
Het einde voor mij als freelance journalist? Nee, ik beschouw de digitale weg als een zegen. Immers, bladen komen ooit bij het oud papier terecht. Oud papier dat geen cent meer waard is, sinds China heeft besloten ons (zwaar vervuilde!) oud paier en plastic niet meer af te nemen. Bovendien gaat er met het oud paier ook veel waardevolle informatie verloren.

Unieke kansen
Inmiddels zijn de meeste geschreven media ertoe overgegaan multimediale diensten aan te bieden aan hun abonnees en adverteerders. Daaronder: 
longreads
podcasts
videobeelden
Dit stimuleert journalisten en bladenmakers zich te verdiepen in nieuwe onderwerpen en ontwikkelingen, nieuwe informatie boven water te halen en deze te delen met lezers, kijkers en luisteraars. 
Achterhaalde informatie kan per direct worden overschreven.
Het is dus niet langer nodig in oude paradigma's te blijven hangen en achterhaalde informatie eindeloos te blijven herkauwen.

Hamvraag
De hamvraag: raken we niet een keer door de onderwerpen heen? Niet dus. Er is a l t i j d nieuws te melden, zeker in deze tijd van transformatie, waarin maatschappij en milieu in een duizelingwekkend tempo veranderen. 

Willen weten
Mensen van nu willen van alles weten over:
gezonde voeding & gezond wonen 
biodiversiteit & natuurwaarden
gezondheid 
milieu & klimaat

Missie
Legitieme vragen over deze onderwerpen verdienen eerlijke antwoorden, opgediept door journalisten. 
Ik zie het als mijn missie om die antwoorden te vinden en met mijn lezerspubliek te delen. 

S p e c i a l e   a a n b i e d i n g
Uiteraard schrijf, fotografeer en film ik niet alleen voor deze website en mijn klantenbestand. Ik produceer ook artikelen, films, foto's en audiomateriaal voor de website Paardenwaarden.  
Heb jij een ervaren, betrokken tekstschrijver, fotograaf en/of videograaf nodig voor de verwezenlijking van je eigen productie, project, website, Facebookpagina, digitale nieuwsbrief of E-learning project? 
Meld het via de contactpagina, dan bekijken we samen wat ik voor je kan betekenen. 
Sinds 2016 stem ik mijn prijzen af op de draagkracht van mijn opdrachtgever(s) en de mate waarin onderwerpen mij persoonlijk interesseren. 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu